Project-менеджер: все о профессии от навыков до зарплаты

Подивіться, які розділи там є, і Вакансія Project Manager вже далі в них заглиблюйтеся з інших джерел. Я не рекомендую цю книжку новачкам, вона містить багато сухої та нецікавої теорії. Проте варто подивитися, які areas проєктного менеджменту загалом існують, і вже далі читати про них в інших джерелах. Також більш досвідчений фахівець повинен мати уявлення про те, як створюється продукт та доставляється в певне середовище. Потрібно розуміти важливість досвіду користувача, вміти робити прототипи та макети, проводити аналітику, базово розбиратися в коді й мовах програмування. В не-IT існує думка, що професія Project Manager нескладна й доступна всім.

  • Але рости проджектам є куди — і в плані зарплатні, і кар’єри.
  • Плюси, мінуси та перспективи кар’єри в партнерському маркетингу.
  • Через цю невизначеність інженери не могли правильно спроєктувати шасі й зробити всі розрахунки для м’якої посадки.
  • Стрес може значно впливати на наш апетит та харчову поведінку через комплекс фізіологічних та психологічних механізмів.

Сколько получает Рroject-manager

хто такий Project Manager

Більшість сучасних PM&rashquo;ів – це люди, які раніше працювали програмістами чи тестувальниками. Згідно з дослідженнями, які проводить сайт ДОП, середній вік проектного менеджера – 28 років, а його зарплата – $2000. Якщо й далі заглиблюватися, то тем насправді дуже багато. Дякую за статтю.Єдине, що я не зрозумів.У PM відповідальності більше, роботи більше (буває кілька проектів і замовників), а зарплати менше, ніж у девелопера. Цей проєкт був складним через те, що замовник постійно вносив зміни, практично щодня. Окрім того, інтерфейс сервісу був японською мовою, коли ми виправляли помилки у текстах, це було схоже на складну гру із пошуку слів.

Отже, що саме робить PM на проєкті?

Це те, що трапляється в роботі РМ’а досить часто, на різних етапах. Проєктний менеджер — людина, що пропускає крізь себе багато негативу, треба вміти з цим справлятися. За даними дослідження DOU, медіанна заробітна плата проєктних менеджерів в ІТ у грудні 2020 року становила $1700. Як правило, РМ заробляє менше, ніж розробник (медіана $2500), проте трохи більше, ніж QA-спеціаліст ($1500). Посада проєктного менеджера доволі популярна на ринку, на DOU наразі відкрито 430 вакансій, більша частина з них у Києві. Роль Project Manager – це велика відповідальність, яка вимагає організованості, комунікаційних та лідерських навичок.

Скільки насправді заробляє project-менеджер

А Project-менеджер – тактик, що відповідає за реалізацію проєкту, процеси і таски. Для створення успішного продукту важливі обидві ролі. Щоб запустити успішний продукт, потрібні не тільки програмісти, тестувальники, аналітики, маркетологи та дизайнери, а ще круті продакт і проджект. Product manager вивчає ринок і цільову аудиторію, визначає концепцію і розробляє стратегію для продукту. А Project manager стежить за ходом проєкту, щоб усе було зроблено в межах бюджету і в строк.

Скільки заробляє Project Manager в Україні та за кордоном?

В подібних умовах ризик швидкого емоційного вигорання — високий, тому важливо дійсно любити свою справу та вміти дотримуватися work-life balance. Майбутнім абітурієнтам, які обирають професію та планують, де вчитися, в пригоді стане докладна покрокова інструкція «Вступ» від Education.ua. Скористайтеся нею, щоб розібратися з правилами вступу, підготуватися до іспитів, зрозуміти принцип зарахування, зібрати всі документи та не пропустити терміни їхньої подачі.

Перш ніж потрапити на роботу в першу компанію, я отримав 11 відмов. А ще я не дуже заморочувався з теорією, і брак потрібних знань на перших етапах роботи часто давався взнаки. У менеджменті, як і в технічних спеціальностях, є грейди. Людину без досвіду, але з теоретичною базою, можуть взяти на позицію project coordinator.

хто такий Project Manager

Обираючи професію PM, ви вже претендуєте на керівну посаду. Але рости проджектам є куди — і в плані зарплатні, і кар’єри. Можна здобути вищу освіту в області проектного менеджменту. Крім цього, на ринку є ряд короткострокового навчання тривалістю, як правило, від тижня до року.

І маємо розписати всі завдання на цей період, враховуючи можливі відпустки та свята. Щодо найцікавішого проєкту, з яким я працював, — це був величезний well-funded стартап, маркетингова платформа, пов’язана з екоактивностями. Цей американський стартап мав амбітну мету — поліпшити ситуацію із сортуванням сміття, змінити поведінку людей у цьому плані. Платформа мотивувала користувачів робити добрі справи для природи й за це отримувати винагороду у вигляді різних бонусів, грошей.

Опрацьовуємо його, інколи робимо зміни, і випускаємо проєкт у життя. З нею ми аналізуємо, розкладаємо вимоги клієнта на менші шматочки та оцінюємо, скільки часу треба для того, щоб втілити ці вимоги в життя. Якщо ж він не згоден — щось переробляємо, шукаємо компроміс. Для мене мораль цієї історії в тому, що проєктний менеджер — це людина, яка ухвалює рішення і несе за них відповідальність. Усе решта — Jira, управління ризиками, складання графіків, чартів тощо — другорядне. Та проблема полягала в тому, що вчені ще не знали, яка поверхня Місяця.

У таких випадках новому РМ потрібно буде замінити попереднього менеджера та рухатися в потрібному напрямі з вже побудованою командою та процесами. Якщо на проєкті стаються невдачі, навіть не пов’язані з роботою РМ’а, за роботу команди перед керівництвом все одно відповідає цей фахівець. Стаття буде цікавою новачкам у проєктному менеджменті та читачам, які хочуть скласти уявлення про цю посаду.

Багато компаній розміщують оголошення про прийом на роботу таких фахівців, обіцяючи високу зарплату. Давайте розберемося, який компетенцією повинен володіти проект-менеджер, і за що йому платять такі гроші. Складні проєкти бувають у великих програмах, де є кілька вендорів (компаній, що розробляють програмне забезпечення). Іноді вони розміщені в різних часових поясах, у різних культурах і конкурують між собою.

Спочатку потрібно буде багато чому навчитися, І набратися достатньо досвіду. Хто він такий, і якими професійними і особистими якостями повинен володіти, щоб йому довірили таку відповідальну справу? У перекладі з англійської « Project Manager » позначає « керівник проекту ». Якщо кожен член команди виконує тільки свою ділянку роботи, і відповідає за його результат, то менеджер проекту відповідає за все і за всіх.

хто такий Project Manager

В залежності від галузі компанії та типів проєктів, конкретні обов’язки проджекта можуть відрізнятись, але є загальні задачі, якими займаються майже всі представники цієї професії. З основних задач, які стоять перед менеджером — організація та фасилітація основних зустрічей (daily meeting, grooming, sprint review, planning, demo meeting, retro). Окрім організації основних зустрічей, доволі часто тебе запрошують на різні зустрічі, де вирішується доля запуску проєкту, або на брейншторм-сесії. Основний обов’язок та відповідальність PM — довести ідею замовника до реалізації у встановлений термін, використовуючи наявні ресурси. Далі можна вибрати одну книгу про проєктний менеджмент для початківців і курси. Добре, коли курс буде більш-менш масштабним — хоча б на три місяці.

Від його компетентності залежить не тільки його власні професійний престиж і зарплата, але і репутація і дохід компанії і кожного члена команди. Іноді в ІТ-компаніях пропонують роботу для проєктних менеджерів на рівень трейні (trainee). Це навіть не джуніор, не початковий рівень, а передпочатковий. Трейні проходять стажування в компанії — навчаються та отримують практичний досвід, після навчання є шанс бути працевлаштованим у тій самій компанії.

хто такий Project Manager

Перевірка email та месенджерів для коригування планів на наступний день. Планування або проведення рефайнменту, пре-демо / демо, ретро тощо. Планування нових онлайн-зустрічей на день, коригування свого розкладу та розкладу команди. У цьому блозі розглядаються ефективні методи підготовки до ЗНО з математики.

Проджект-менеджер – класна професія, яка дає вам великі перспективи. Ви добре заробляєте, постійно прокачуєте себе і можете втілити будь-які амбіції щодо кар’єри. Уважно вивчіть інформацію про професію, щоб переконатись, що вона підійде саме вам. Якщо ви не володієте ними, це не означає, що професія вам не підійде. Але враховуйте, що їх наявність робить роботу набагато комфортнішою та, головне, ефективною. У вас сформується чітке розуміння, що потрібно прокачувати у собі, щоб стати реально класним проєктним менеджером.

Відразу зазначимо, що проджект-менеджери більш затребувані в міжнародних аутсорсингових компаніях, орієнтованих на клієнтів з країн Європи та США. Але до необхідних базових hard та soft skills додається ще й володіння англійською мовою. Для «стажера» та «джуна» це як мінімум upper-intermediate. Project Manager багато комунікує (у тому числі і з продактом) на всіх етапах проєкту, відповідає за якість та стежить за термінами, координує роботу команди, мотивує її.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top